Θεοδώρα Τζάκρη
    

Δηλώσεις

24 Ιούνιος 2014

Δήλωση της Θ. Τζάκρη για την πώληση της μικρής ΔΕΗ στην εφημερίδα "Εδεσσαϊκή"

Καταρχάς να αρχίσουμε από τα βασικά. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ψηφίσω το νομοσχέδιο για την πώληση ή καλύτερα για το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Είναι μια θέση την οποία εκφράζω διαχρονικά όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά και για όλες τις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις. Η θέση μου αυτή προκύπτει από την βασική μου αντίληψη ότι τέτοιες ενέργειες δεν υποβαθμίζουν μόνο τα δημόσια και βασικά αγαθά που χρειάζεται ως βάση για την ευημερία του ο ελληνικός λαός, αλλά και την ίδια την οικονομία συνολικά.

Αν ρίξουμε έστω μια πρόχειρη ματιά στην ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων, θα δούμε ότι ούτε επενδύσεις έγιναν στις δημόσιες επιχειρήσεις που ξεπουλήθηκαν σε ιδιώτες, ούτε οι τιμές έπεσαν, ούτε αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας. Συνολικά οι πρώην δημόσιες επιχειρήσεις συρρικνώθηκαν. Δείτε τι έγινε με τον ΟΤΕ, όπου οι νέοι ιδιοκτήτες, οι γερμανοί, ξεπούλησαν όλες τις επενδύσεις της εταιρείας στο εξωτερικό και τον ελληνικό δορυφόρο, μείωσαν το προσωπικό, μείωσαν τους μισθούς των εργαζομένων και οι τιμές παρέμειναν στην Ελλάδα της κρίσης στα ύψη. Το ίδιο έγινε και με τα Ναυπηγεία, την Ολυμπιακή και το ίδιο θα γίνει και με την ΔΕΗ.

Οι ιδιώτες, που σημειωτέον μπορούν όποτε θέλουν να μπουν στην αγορά ενέργειας και με τους ίδιους όρους με τη ΔΕΗ, δεν επιθυμούν να επενδύσουν, διότι το κλεπτοκρατικό και διαπλεκόμενο επιχειρηματικό σύστημα της χώρας θέλει να αρπάξει την περιουσία του ελληνικού λαού, τις εγκαταστάσεις και το πελατολόγιο σε τιμή ευκαιρίας, να τα απομυζήσει και να τα δώσει μετά από μια δεκαετία πίσω στο κράτος απαξιωμένα, όπως έγινε και με τα Ναυπηγεία. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι οι άδειες που δόθηκαν σε ιδιώτες για λιγνιτική εκμετάλλευση δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ.

Η αντίσταση λοιπόν του προοδευτικού κόσμου σ’ αυτό το πλιάτσικο είναι αυτονόητη. Για εμάς στην Πέλλα είναι περισσότερο και από αυτονόητη, διότι οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί του Άγρα και Εδεσσαίου θα απαξιωθούν και μαζί μ’ αυτούς και οι εργαζόμενοι που επί δεκαετίες κερδίζουν το ψωμί τους με αξιοπρέπεια προσφέροντας στην ελληνική οικονομία ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά του σύγχρονου κόσμου, την ηλεκτρική ενέργεια.

Επιπλέον, υπάρχει μεγάλος παράπλευρος κίνδυνος στο θέμα της διαχείρισης και της αξιοποίησης των υδάτων, εφόσον όλα αυτά περάσουν στην διακριτική ευχέρεια διαχείρισης του ιδιώτη, ο οποίος θα καταστήσει αυτό το βασικό αγαθό εμπορεύσιμο με όρους κερδοσκοπικούς.

Η πώληση της ΔΕΗ, εφόσον προχωρήσει, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα, με ποινικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις και πρέπει όλος ο προοδευτικός πολιτικός κόσμος να διαβεβαιώσει όποιον επιχειρηματία προσέλθει στο προσκλητήριο για ξεπούλημα του κ. Σαμαρά ότι θα χάσει τα χρήματά του και μαζί και την επιχείρηση.-


Tags