Θεοδώρα Τζάκρη
    

Συνεντεύξεις

02 Οκτώβριος 2008

Συνέντευξη της Θ. Τζάκρη στην εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες

Συνέντευξη της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ  Θ. Τζάκρη στην εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 2-10-2008.

1. Ποια είναι η άποψή σας για τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ μπροστά για πρώτη φορά;

Πράγματι όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σταθερά προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και στους άλλους δείκτες (καταλληλότητα πρωθυπουργού, αντιμετώπιση της διαφθοράς κλπ). Και αυτό κατά την άποψή μου δεν συμβαίνει τυχαία. Συμβαίνει διότι το ΠΑΣΟΚ αφού ολοκλήρωσε την οργανωτική του ανασυγκρότηση σε ολόκληρη την χώρα άρχισε να λειτουργεί με εξωστρέφεια, να δραστηριοποιείται, να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη αναδεικνύοντας τα προβλήματά του και επειδή βεβαίως δια στόματος του προέδρου του, κατά την καθιερωμένη επίσκεψή του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κατέθεσε μια ολοκληρωμένη, εναλλακτική, αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση που περιλαμβάνει την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα οδηγήσει σε πραγματική αναδιανομή του εισοδήματος και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Του κράτους το οποίο διέλυσε η ΝΔ με τις ακολουθούμενες πολιτικές της σε όλους τους τομείς, ώστε οι πολίτες να μην έχουν τίποτα σήμερα να περιμένουν από αυτήν εκτός από  περισσότερους φόρους και ακόμη χειρότερες μέρες.

Θέλω βεβαίως να επισημάνω εδώ ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν πανηγυρίζουμε για το αποτέλεσμα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν αυτή τη μεταστροφή του πολιτικού κλίματος, γιατί τίποτα ακόμη δεν κρίθηκε οριστικά. Θα πανηγυρίσουμε μόνο όταν έχουμε ένα πραγματικά νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα. Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται πολύ και σοβαρή δουλειά από όλους μας, χρειάζεται  συνέπεια, εμμονή στους στόχους μας και βεβαίως λειτουργία με συνθήκες πραγματικής ενότητας και αλληλεγγύης. Αν συνεχίσουμε έτσι η διαφορά μας με την ΝΔ θα διευρύνεται και έτσι θα συμβεί η μεγάλη ανατροπή που θα φέρει και πάλι το ΠΑΣΟΚ στην διακυβέρνηση της χώρας, όχι για να υπάρξει απλά μια εναλλαγή στην εξουσία, αλλά για να συμβάλει στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός λαός, τα οποία επιδεινώθηκαν στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ. Να θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος του ιδρυτή του,  του Ανδρέα Παπανδρέου, γεννήθηκε για να υπηρετεί την χώρα και τους πολίτες.


2. Πρόσφατα η Νέα δημοκρατία έδωσε στην κυκλοφορία την παράκαμψη της Πελλαίας Χώρας ενώ φαίνεται να τρέχει και άλλα έργα στο Νομό Πέλλας. Πως σχολιάζετε αυτή την κίνηση;

Το έργο στο οποίο αναφέρεστε αφορά στην παράκαμψη του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας επί της υφιστάμενης χάραξης της εθνικής οδού (μικρή παράκαμψη). Η παράκαμψη της Πελλαίας Χώρας επί της νέας χάραξης της Εθνικής οδού, καθώς και άλλα έργα που εκτελούνται και αναμένεται να παραδοθούν, όπως η συνέχιση της παράκαμψης μέχρι την Παραλίμνη που αναμένεται να παραδοθεί το 2009, η παράκαμψη της Έδεσσας κ.α., αφορούν σε έργα τα οποία απέκτησαν μελετητική ωριμότητα, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της κατασκευής τους και πολλά από αυτά δημοπρατήθηκαν κιόλας πριν το 2004, την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Από κει και πέρα τα τελευταία 5 έτη κανένα νέο έργο δεν σχεδιάστηκε και κυρίως δεν προγραμματίστηκε η κατασκευή του επί των ημερών της ΝΔ.

Σημαντικά τμήματα της νέας χάραξης της εθνικής οδού (όπως η παράκαμψη της Χαλκηδόνας, η παράκαμψη των Γιαννιτσών, το τμήμα Μαυροβούνι-αρχή παράκαμψης Έδεσσας, η παράκαμψη του Άγρα), ο άξονας Βέροια-Νάουσα-Σκύδρα που αφορά στην κάθετη σύνδεση του Ν. Πέλλας με την Εγνατία Οδό κ.α., έργα πνοής για το νομό Πέλλας, είτε βρίσκονται στο στάδιο των μελετών, οι οποίες θα κάνουν χρόνια να ολοκληρωθούν, είτε δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη χρηματοδότηση ούτε για την ολοκλήρωση των μελετών τους. Ακόμα και το τμήμα Άγρας-Βρυττά, το οποίο είχε μελετητική ωριμότητα, έκανε 5 ολόκληρα χρόνια να δημοπρατηθεί και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Για την ολοκλήρωση της νέας χάραξης της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας – Φλώρινας που διέρχεται το νομό θέλουμε 220 εκατομμύρια ευρώ και στο ΕΣΠΑ για την οδοποιία στην Κεντρική Μακεδονία και για τους 7 νομούς προβλέπονται 410 εκατομμύρια και αντιλαμβάνεται κανείς ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για την υλοποίησή της, ώστε να εξασφαλισθεί τουλάχιστον η σύνδεση με την Θεσσαλονίκη. Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στην ημερίδα που διοργανώσαμε πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη να αυξηθεί το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων από το 3,8 στο 5% του ΑΕΠ και επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ, ώστε να μπορέσουν νομοί, όπως ο νομός Πέλλας που παρουσιάζει σοβαρό αναπτυξιακό έλλειμμα, να υλοποιήσει κάποια στοιχειώδη έργα υποδομής, όπως η ολοκλήρωση της εθνικής οδού,  για να βγει από την απομόνωση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, εάν κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να είναι ευχαριστημένοι από την πολύ χαμηλή παραγωγή έργων μπορούν. Η ίδια προσωπικά και ιδιαίτερα οι πολίτες του νομού Πέλλας νομίζω ότι δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο γι’ αυτό. Η ταχύτητα με την οποία εκτελεί η ΝΔ τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και η ανυπαρξία σχεδιασμού και συγκεκριμένης στόχευσης για τον τόπο είναι μνημειώδης. Τα μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού το 2004 ότι «ήρθε η ώρα της περιφέρειας» έμειναν στα χαρτιά. Ο τόπος χρειάζεται μια νέα δυναμική και μια καινούργια αναπτυξιακή προοπτική που μόνο μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να την εγγυηθεί.


3. Αναφορικά με την κατάργηση του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα επηρεάσει και τις τοπικές κοινωνίες σαν και αυτές των Γιαννιτσών και της Έδεσσας;

Η φοροκαταιγίδα που εξαπέλυσε η κυβέρνηση με το πρόσφατο φορολογικό της νομοσχέδιο, με την κατάργηση του αφορολόγητου, την επικείμενη επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης κ.α., πλήττει κυρίως τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, όπως είναι στην πλειοψηφία τους όχι μόνο οι επαγγελματίες της Έδεσσας και των Γιαννιτσών, αλλά και της Αριδαίας, της Σκύδρας, της Κρύας Βρύσης και γενικά ολόκληρου του νομού Πέλλας, οι οποίοι δέχθηκαν την χαριστική βολή.

Στους δύσκολους αυτούς καιρούς που οι ελεύθεροι επαγγελματίες είδαν τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται, τα λειτουργικά τους έξοδα να εκτοξεύονται στα ύψη, το εισόδημα και εν γένει η αγοραστική δύναμη των πολιτών να συρρικνώνεται, αντί να γνωρίσουν την στήριξη της κυβέρνησης, δέχθηκαν την φοροεπιδρομή των μέτρων Αλογουσκούφη, όχι για την  επίτευξη κάποιου υψηλού αναπτυξιακού στόχου που απαιτεί κάποιες θυσίες για ν’ αποδώσει μακροπρόθεσμα, αλλά για την υλοποίηση του προϋπολογισμού.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν ήδη δεινή -λόγω των επιλογών και των χειρισμών της ΝΔ στην οικονομική πολιτική τα τελευταία χρόνια- και πριν την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου. Κανένας πολίτης της χώρας -με εξαίρεση το μεγάλο κεφάλαιο- δεν βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη οικονομική κατάσταση απ’ ότι το 2004. Αντιθέτως χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά διάγουν πλέον σε συνθήκες ανέχειας και οικονομικής στενότητας.

Η ΝΔ προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες αποδίδοντας την κακή οικονομική κατάσταση στην διεθνή κρίση, χωρίς να κάνει τον κόπο να εξηγήσει γιατί αυτή η κρίση πλήττει περισσότερο την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ήταν πλήρως θωρακισμένη, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Η χώρα είναι φανερό ότι έχει οδηγηθεί σε τέλμα από την οικονομική πολιτική της ΝΔ και χρειάζεται μια νέα στροφή, έναν νέο αέρα για να ανασάνει και μια καινούργια αναπτυξιακή προοπτική για την έξοδό της από το τέλμα.

Η ΝΔ έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν μπορεί να το επιτύχει αυτό. Αντί να αφουγκραστεί την κοινωνία και να αλλάξει πολιτική πριν να είναι αργά, έρχεται -πανικόβλητη μπροστά στον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα για μια ακόμη φορά σε καθεστώς επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση- με φοροκαταιγίδες επί δικαίων και αδίκων όπως η τελευταία να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα χρήματα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ο οποίος έχει βαλτώσει. Και όπως πάντα στρέφεται στα χαμηλότερα εισοδήματα, τα μεγάλα δεν τα ακουμπά καθόλου. Αυτή τη φορά χτυπά τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγνοώντας εντελώς για τις παρενέργειες που θα έχουν τα μέτρα της στην ελληνική οικονομία.

Οι ελπίδες των πολιτών για ανάκαμψη έχουν εναποτεθεί πλέον στο ΠΑΣΟΚ. Όλοι στο Κίνημα δουλεύουμε σκληρά και μεθοδικά προς την κατεύθυνση αυτή και δεν θα διαψεύσουμε τις ελπίδες του κόσμου. Ήδη το Κίνημά μας, δια στόματος του προέδρου του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος από το βήμα της ΔΕΘ παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμά μας για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επάνοδό της σε νέα αναπτυξιακή τροχιά, έχει δεσμευτεί για την απόσυρση των μέτρων αυτών.


4. Ποια είναι η άποψή σας για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση και αν συμφωνείτε με την δημιουργία τριών Δήμων στον νομό μας.

Εδώ και καιρό έχει ανοίξει η συζήτηση για την Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας.

Όπως όμως συνηθίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, σε όλα τα σοβαρά θέματα, ξεκινάει μια συζήτηση χωρίς προηγουμένως να έχει ανακοινώσει συγκεκριμένο σχέδιο.

Με διαρροές, είτε μέσω του τύπου, είτε με οποιονδήποτε τρόπο, προσπαθεί να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις του κόσμου και των αρμοδίων φορέων.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη θέση και ως προς το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και ως προς τους άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί.

Για το ΠΑΣΟΚ κάθε μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση είναι ατελέσφορη, αν δεν εντάσσεται σε μια συνολική διοικητική μεταρρύθμιση.

Το νέο αυτοδιοικητικό σύστημα θα απαρτίζεται από δύο ισχυρούς και ανεξάρτητους βαθμούς Αυτοδιοίκησης, τους Δήμους δηλαδή και τις Περιφέρειες. Οι δύο νέοι βαθμοί Αυτοδιοίκησης συνεργάζονται με βάση τις αρχές της επικουρικότητας, της αλληλεγγύης και της αποδοτικότητας υπέρ των πολιτών.

Ο Α’ βαθμός Αυτοδιοίκησης αποτελείται από τους ισχυρούς Δήμους. Στόχος πρέπει να είναι ο ισχυρός Δήμος, που αποτελεί το θεμέλιο της τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Ο ισχυρός Δήμος όμως δεν μπορεί να προκύψει χωρίς οικονομική αυτοτέλεια, ενίσχυση των διοικητικών μηχανισμών του και ανασύνθεση των ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων.

Ανασύνθεση όμως με βάση σαφή, αντικειμενικά και εκ των προτέρων προσδιορισμένα κριτήρια και ύστερα από ευρύ εθνικό διάλογο και συναίνεση, προκειμένου να αποφευχθούν κομματικές πιέσεις και εκλογικές ιδιοτέλειες.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει επίσης την δημιουργία αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με τη μορφή διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Ο Β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης προτείνει να αποτελείται από τις αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. Η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να έχει επικεφαλής αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι Νομαρχίες, που αποτελούν ισχυρό στοιχείο στην κοινωνική συνείδηση, θα αποτελούν αποκεντρωμένες διοικητικές μονάδες του νέου θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Είναι αυτονόητο ότι εξασφαλίζεται η αναλογική εκπροσώπηση των νομών στη σύνθεση του εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η νέα Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού δεν θα εκπληρώσει την αποστολή της αν οι νέοι Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης δεν είναι οικονομικά αυτοτελείς και πλήρως απεξαρτημένοι από το κεντρικό κράτος.

Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ προτείνει φορολογική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετους φόρους και σαφή προσδιορισμός των πόρων της Αυτοδιοίκησης, ώστε να εξασφαλίζεται στην πράξη η ουσιαστική αυτοτέλεια των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης.

Βασική προϋπόθεση όλων αυτών είναι να αλλάξουμε βαθιά και ριζικά και το κεντρικό κράτος και όχι να αγγίξουμε μόνο τα γεωγραφικά όρια των Δήμων και των Περιφερειών.

Η ΝΔ δεν φαίνεται να είναι ικανή να δημιουργήσει ένα γνήσιο μεταρρυθμιστικό μοντέλο αυτοδιοίκησης. Είναι εξάλλου μακρά από την ιδεολογία της η αντίληψη της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Με απλή συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων χωρίς κριτήρια ανάπτυξης και εκτίμησης των ιδιαιτεροτήτων τους, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και με την διατήρηση του θεσμού του διορισμένου Περιφερειάρχη και πάνω από όλα χωρίς συνολική μεταρρύθμιση του κράτους στο οποίο πρέπει να μείνουν μόνο επιτελικές αρμοδιότητες, το μόνο που επιθυμεί η ΝΔ είναι να κρατά την ανάπτυξη έρμαιο της κάθε κυβέρνησης και των μικροπολιτικών συμφερόντων της.

Όσον αφορά το θέμα του αριθμού των δήμων που θα προκύψουν στο νομό Πέλλας, δεν έχει τόση σημασία ο αριθμός τους, όσο η λειτουργικότητά τους, η αποτελεσματικότητα στην επιτέλεση του έργου τους και η εγγύτητά τους στον πολίτη. Ο τελικός αριθμός τους και η εσωτερική τους συγκρότηση πρέπει να είναι αποτέλεσμα, όπως και στην περίπτωση των διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ευρύτατης διαβούλευσης και συνεκτίμησης όλων των αναπτυξιακών και ανθρωπογεωγραφικών δεδομένων του νομού.


5. Ποια είναι η θέση σας για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και την παραχώρηση εκτάσεων στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο;

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο τεραστίου μεγέθους με τεράστια ζημιά για τη δημόσια περιουσία. Εκτάσεις «φιλέτα» του δημοσίου τεράστιας οικονομικής αξίας, όπως αυτή του Αγίου Αθανασίου, υποτιμολογήθηκαν έως και 1000 φορές και αντηλλάγησαν με εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας που δήθεν ανήκαν στην Μονή Βατοπεδίου, από τις οποίες το δημόσιο παραιτήθηκε από τα ένδικα μέσα πριν καν το δικαστήριο εκδώσει απόφαση για την κυριότητά τους, κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά, παραχωρώντας έτσι την κυριότητά τους στη Μονή, οι οποίες, αν και δεν έχουν καμία σχεδόν οικονομική αξία, κατά την διαδικασία της ανταλλαγής υπερτιμολογήθηκαν αντίστοιχα. Πολλές από τις ανταλλαχθείσες εκτάσεις «φιλέτα» άλλαξαν χρήση εν μια νυκτί και πουλήθηκαν από τη Μονή σε ιδιώτες σε αξία κατά πολύ πολλαπλάσια από την αξία που υπολογίστηκε κατά την ανταλλαγή τους.

Το σχέδιο απλό και η εκτέλεσή του άψογη. Οι διαδικασίες με επίφαση νομιμοφάνειας. Για πρώτη φορά στα χρονικά τα αρμόδια υπουργεία και οι διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου δούλεψαν τόσο μεθοδικά, τόσο συντονισμένα και τόσο γρήγορα που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιος υψηλά ιστάμενος στην κυβέρνηση ενορχήστρωνε με μαεστρία και εκτελούσε το σχέδιο.

Υπάρχουν αμείλικτα ερωτηματικά που εύχομαι να απαντηθούν από τη δικαστική έρευνα που επιτέλους, αφού το θέμα μονοπώλησε την επικαιρότητα για αρκετό καιρό, ξεκίνησε, καθώς και τεράστιες ευθύνες υπουργών που εύχομαι να αποδοθούν. Για παράδειγμα ποιος ήταν ο μαέστρος του σχεδίου; Ποιοι αποκόμισαν οικονομικά οφέλη που δυσκολεύονται μάλιστα και να τα κρύψουν;

Το ζήτημα πέρα από τη νομική του διάσταση είναι και καθαρά πολιτικό. Αποδεικνύει πώς η ΝΔ αντιλαμβάνεται τη διαχείριση του δημοσίου πλούτου και το δημόσιο συμφέρον. Αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο και την εξουσία ως μέσο ικανοποίησης προσωπικών αναγκών και γρήγορου πλουτισμού γι’ αυτούς που την ασκούν.


6. Στον νομό Πέλλας πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα και το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί πρώτο;

Ο νομός Πέλλας, η παραγωγική βάση του οποίου είναι κυρίως αγροτική, κατά την άποψή μου είναι παραδοσιακά ένας προοδευτικός νομός, ο οποίος περιστασιακά τα τελευταία χρόνια μετακινήθηκε προς τον χώρο της ΝΔ, διότι πίστεψε την δεκαετή καλά οργανωμένη θα έλεγα προπαγάνδα της ότι «με τη ΝΔ θα έρθουν καλύτερες μέρες», ειδικά για τους αγρότες.

Πέντε χρόνια όμως τώρα και ο πιο δύσπιστος πολίτης έχει κατανοήσει ότι η προπαγάνδα αυτή δεν είχε αντίκρισμα. Συνθήματα όπως «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά», «αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ εντός τριμήνου και μάλιστα εντόκως» μόνο ως ανέκδοτα μπορούν πλέον να εκληφθούν. Οι μέρες που ήρθαν δεν ήταν καλύτερες αλλά χειρότερες.

Πιστεύω ότι οι πολίτες του νομού Πέλλας θα ακολουθήσουν το ρεύμα μεταστροφής υπέρ του ΠΑΣΟΚ που παρατηρείται πλέον σε όλη τη χώρα και θα επανέλθουν σιγά-σιγά στον παραδοσιακό τους χώρο που είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Αυτό όμως θα ήταν ανευθυνότητα να πιστεύουμε ότι θα γίνει από μόνο του. Χρειάζεται πολλή και σκληρή δουλειά από όλους μας και μάλιστα σε συνεχή βάση και όχι μόνο τις παραμονές των εκλογών όπως νομίζουν κάποιοι.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συσφίξει ξανά τις σχέσεις του με την παραδοσιακή του βάση και να αποδείξει όχι μόνο ότι διαθέτει στοχευμένη φιλολαϊκή πολιτική, ότι είναι έτοιμο να την εφαρμόσει από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης, αλλά και ότι έχει απαλλαχθεί από τα όποια λάθη του παρελθόντος τα οποία το οδήγησαν εκεί που το οδήγησαν το 2004.


7. Πως απαντάτε στους επικριτές σας που λένε ότι το προηγούμενο βουλευτικό ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Πέλλα ήταν αδύναμο για να βοηθηθείτε προσωπικά καθώς αποκλείστηκαν στελέχη από τα Γιαννιτσά και την Πέλλα (Σόντρας, Κεγαζιάς, Μουμτιδέλης);

Κάτι τέτοιο προσωπικά δεν το έχω ακούσει από κανέναν, προφανώς γιατί όλοι γνωρίζουν ότι  το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ καταρτίστηκε από τα θεσμοθετημένα όργανά του με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται στο καταστατικό του, οι οποίες δεν αφήνουν περιθώριο παρέμβασης σε τρίτους. Προφανώς συγχέουν κάποιοι την περίοδο που διανύει σήμερα το Κίνημα με παλαιότερες περιόδους και αποδίδουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Όλοι οι πολίτες του νομού γνωρίζουν ότι δεν είμαι παιδί των μηχανισμών. Προέρχομαι από το λαό και αυτόν προσπαθώ να υπηρετήσω. Η παρουσία μου στα κοινά του νομού δέκα χρόνια τώρα στηρίζεται στην ειλικρινή σχέση αγάπης που έχω αναπτύξει με τον κόσμο. Έρχομαι σε επαφή μαζί τους καθημερινά, συμμετέχω στα προβλήματά τους, στα οποία προσπαθώ ακατάπαυστα στο μέτρο των δυνατοτήτων μου πάντα να δώσω λύση. Οπότε τακτικές σαν και αυτές που υπαινίσσεστε ούτε με αφορούν, ούτε τις έχω ανάγκη.

Όσον αφορά τώρα στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, πρέπει να ξέρετε ότι είναι μια διαδικασία στην οποία λαμβάνονται υπόψη διάφορες παράμετροι στην επιλογή των υποψηφίων, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα σε επίπεδο νομού, όπως για παράδειγμα  η μέχρι τώρα δράση των υποψηφίων, η αναγνωρισιμότητα και η διεισδυτικότητά τους στο εκλογικό σώμα, η πληθυσμιακή, επαγγελματική και κοινωνική τους κατανομή, η εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών και γεωγραφικών χώρων κ.α. Καθοριστικό ρόλο έχει βέβαια πάντα και η προσφορά που υπάρχει από πλευράς υποψηφίων. Πολλά από τα ονόματα τα οποία αναφέρετε στην ερώτησή σας, για διάφορους λόγους ο καθένας, τους οποίους ούτε είμαι αρμόδια ούτε έχω την διάθεση να κρίνω, αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές του 2007.


8. Ποια είναι η θέση σας για την κάθετη σύνδεση με την Εγνατία αλλά και για την έξοδο προς το Βορρά (Σκόπια);

Ο νομός Πέλλας σήμερα, ευρισκόμενος εκτός των μεγάλων οδικών αξόνων, εφόσον δεν διαθέτει πρόσβαση στην Εγνατία, πρόσωπο στην ΠΑΘΕ και πύλη εξόδου προς τον βορρά, υφίσταται συγκοινωνιακή απομόνωση και αναπτυξιακό έλλειμμα, καθώς η έλλειψη αναβαθμισμένου οδικού δικτύου σε συνδυασμό και με την έλλειψη άλλων σημαντικών έργων υποδομής λειτουργεί αρνητικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στον τόπο μας. Παράλληλα η μείωση του ΑΕΠ των κατοίκων του νομού Πέλλας και η χαμηλή αγοραστική τους δύναμη, σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία της περιοχής, δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για μετακινήσεις, τόσο εντός του νομού Πέλλας, όσο και με τους όμορους νομούς, κυρίως για λόγους εργασίας, αλλά και για εμπορευματικούς λόγους κλπ.

Ο οδικός άξονας Βέροια - Νάουσα -Σκύδρα που αφορά στην κάθετη σύνδεση του νομού Πέλλας με την Εγνατία Οδό είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, πολύ περισσότερο δε για τον νομό Πέλλας, και πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και επιτακτικά.

Η εκτέλεση όμως του έργου παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις, δεδομένου ότι το  τμήμα Κοπανός - Σκύδρα, το οποίο ουσιαστικά αφορά το κομμάτι της σύνδεσης του Ν. Πέλλας, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της μελέτης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2008 για να μπορέσει το έργο ν’ αποκτήσει μελετητική ωριμότητα, ενώ και τα άλλα τμήματα της καθέτου που διέρχονται το Ν. Ημαθίας επίσης αντιμετωπίζουν δυσχέρειες και προβλήματα.

Το γεγονός όμως ότι θα ολοκληρωθούν κάποτε οι μελέτες ουδόλως δεν εξασφαλίζει ότι θα ξεκινήσει και μάλιστα άμεσα η υλοποίηση του έργου, το οποίο απαιτεί περί τα 200 εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί και οι δυνατότητες του ΕΣΠΑ όπως ανέφερα και παραπάνω είναι συγκεκριμένες, εφόσον για την οδοποιία σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης, προβλέπονται περί τα 410 εκατομμύρια ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεσθε, για την ολοκλήρωση του έργου και στους δύο νομούς απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση για την υλοποίησή του και από εθνικούς πόρους.

Όσον αφορά την έξοδο προς τον Βορρά εντάσσεται και αυτή στα πλαίσια ενός συνολικότερου αναπτυξιακού σχεδίου που θα αποκολλήσει τον νομό Πέλλας από τις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης και θα τον βγάλει από την συγκοινωνιακή απομόνωση, αφού η πραγμάτωσή της θα δώσει το έναυσμα για προσέλκυση νέων επιχειρηματικών δράσεων στο νομό Πέλλας, θα καταστήσει το νομό ελκυστικότερο για επιχειρήσεις που αναζητούν μια έδρα με άμεση πρόσβαση στα Βαλκάνια, θα διευκολύνει το μεταφορικό έργο του νομού, δεδομένου ότι είναι ένας νομός με κατ’ εξοχήν αναπτυγμένο πρωτογενή τομέα, θα αποτελέσει την συντομότερη πρόσβαση σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και γενικά θα βγάλει τον τόπο από την απομόνωση και θα συμβάλει στην ανάπτυξή του.

Για το άνοιγμα βεβαίως προς τον Βορρά δεν αρκούν μόνο έργα υποδομής, αλλά χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να περιλαμβάνει διακρατικές συμφωνίες, συνοριακή και τελωνειακή σύνδεση κ.α.-