Θεοδώρα Τζάκρη
    

Συνεντεύξεις

31 Ιούλιος 2016

Συνέντευξη της Θ. Τζάκρη στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής"

Ως αφετηρία για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας, που, ενώ τον στηρίζουν, εντούτοις σήμερα δεν εκπροσωπούνται στα πολιτικά του όργανα, βλέπει η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη το συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο. Αυτό επισήμανε με συνέντευξή της στον δημοσιογράφο Χρήστο Κολώνα και στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» η κ. Τζάκρη, η οποία ταυτόχρονα χαρακτηρίζει «συμπλεγματική» τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του εκλογικού νόμου.

Όπως σημειώνει ο κ. Κολώνας, η υφυπουργός προαναγγέλλει νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των επιχειρήσεων και ασκεί δριμεία κριτική στον ΣΕΒ για τα εργασιακά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ούτε λίγο ούτε πολύ λέει πως στους κόλπους του Συνδέσμου υπάρχουν δύο κατηγορίες επιχειρήσεων: οι πραγματικές που δεν έχουν ανάγκη τις ομαδικές απολύσεις και οι παρασιτικές που τις επιδιώκουν...

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Κυρία υπουργέ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει τις τελευταίες βδομάδες να ανοίξει σχεδόν όλα τα σημαίνοντα θεσμικά μέτωπα. Από την αναθεώρηση του εκλογικού συστήματος έως τη συνταγματική αναθεώρηση φαίνεται σαν να επιδιώκετε τη ριζική αναδιάρθρωση των θεσμικών δομών της χώρας. Είναι όμως αυτός ο πραγματικός σας στόχος ή θέλετε να θολώσετε τα νερά της επικείμενης αξιολόγησης;

Η οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία έξι χρόνια εδράζεται σε πολιτικές και θεσμικές δυσλειτουργίες δεκαετιών. Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις είναι λοιπόν αυτό που χρειάζεται πραγματικά η χώρα για να πάει η οικονομία και ως εκ τούτου η κοινωνία μας στην επόμενη μέρα.

Oσον αφορά στην αναθεώρηση του εκλογικού συστήματος, από τη συζήτηση της ψήφισης του νομοσχεδίου διαφάνηκε ο χειμαρρώδης λαϊκισμός μέρους της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Για τη συμπόρευση Χρυσής Αυγής και Νέας Δημοκρατίας δεν έχουμε να πούμε τίποτα, εκτός από το ότι αποτελούν πολιτικά συγκοινωνούντα δοχεία.

Ωστόσο, λίγοι περιμέναμε το ΠΑΣΟΚ με την παρούσα πολιτική του ηγεσία να εκδηλώσει συμπλέγματα πολιτικής κατωτερότητας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και να καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο που είναι χωρίς καμία αμφιβολία προς τη σωστή κατεύθυνση και που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει προς ψήφιση το 2012. Φαίνεται πως η ηγεσία του πάσχει πλέον από το σύνδρομο της Στοκχόλμης που της προκλήθηκε την περίοδο της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ.

Οσον αφορά τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, αποτελούν δίχως αμφιβολία μια πραγματική τομή για το πολιτικό σύστημα, που πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία του και να επανασυνδεθεί με την κοινωνία ως πραγματικός και γνήσιος εκπρόσωπός της.

Ελπίζουμε αυτήν τη φορά, η αντιπολίτευση στο σύνολό της να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ώστε να μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Φέσσας, σε συνέντευξή του το περασμένο Σάββατο στην «Ημερησία», εξέφρασε απόψεις για τα σημαντικά θέματα της οικονομίας και κυρίως για τις αποκρατικοποιήσεις και τα εργασιακά. Γνωρίζοντας την καλή συνεργασία που έχετε θεμελιώσει στο υπουργείο Βιομηχανίας με τον ΣΕΒ, πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σ’ αυτούς τους δυο τομείς;

Νομίζω ότι το θεσμικό όργανο των επιχειρήσεων δεν στέκεται, για ακόμη μια φορά, στο ύψος των περιστάσεων. Στην Ελλάδα υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις που παράγουν και δεν εισάγουν απλώς προϊόντα. Υπάρχουν επιχειρηματίες που επικεντρώνονται στα σημαίνοντα προβλήματα των επιχειρήσεων και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μιλάω για την πραγματική μεταποίηση στη χώρα μας. Στις επιχειρήσεις αυτές, της πραγματικής παραγωγής, τα προβλήματα δεν είναι ούτε οι μαζικές απολύσεις, ούτε ο συνδικαλιστικός νόμος, ούτε η μείωση μισθών. Γιατί αυτές οι επιχειρήσεις δεν κάνουν απολύσεις, δεν κάνουν μειώσεις μισθών και εκεί δεν γίνονται απεργίες.

Υπάρχει όμως στη χώρα μας, μέσα στην κρίση και μια «άλλη», παρασιτική επιχειρηματικότητα που στηρίζει τη δύναμη και τα κέρδη της σε χαριστικές ρυθμίσεις του πολιτικού συστήματος, σε παρεμβάσεις στις ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές, στη φοροαποφυγή των φορολογικών παραδείσων, σε εργασιακές σχέσεις τύπου «γαλέρας».

Αυτή η παρασιτική επιχειρηματικότητα θα ήθελε να ελέγχει μονοπωλιακά όλα τα δίκτυα, θέλει έναν ανύπαρκτο και σε πολλές περιπτώσεις πλήρως ελεγχόμενο συνδικαλισμό στον ιδιωτικό τομέα. Θέλει συντριβή των εργασιακών σχέσεων. Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως προτιμούμε να προχωρήσουμε με τις υγιείς δυνάμεις του τόπου. Αλλωστε αυτήν την εντολή λάβαμε από τον λαό.

Δηλαδή τι ακριβώς κάνετε γι’ αυτήν την υγιή επιχειρηματικότητα, όπως την αποκαλείτε;

Εμβληματική δράση του υπουργείου μας είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και ο σχετικός νόμος θα έρθει στη Βουλή εντός του Αυγούστου. Επεξεργαζόμαστε παράλληλα και όλες τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις ώστε αυτή η μεταρρύθμιση να εφαρμοστεί άμεσα. Πρόκειται για μια βαθιά τομή στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα. Μέχρι τώρα οι υπηρεσίες ζητούσαν σωρεία δικαιολογητικών προ της έναρξης μιας δραστηριότητας και έκαναν ελάχιστους ελέγχους κατά τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Εμείς αυτό το αλλάζουμε ριζικά. Εισάγεται για πρώτη φορά στην έννομη τάξη η έννοια της «γνωστοποίησης», της ενημέρωσης δηλαδή της διοίκησης από τον επιχειρηματία για την έναρξη της λειτουργίας της οικονομικής του δραστηριότητας.

Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στον επιχειρηματία να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του άμεσα, να αναλάβει την ευθύνη και να ελεγχθεί ακολούθως σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Ξεκινάμε με τρεις βασικούς κλάδους της οικονομίας σε πρώτη φάση: στη μεταποίηση τροφίμων και ποτών, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ακολουθεί ο κλάδος των εξορρυκτικών δραστηριοτήτων, τα logistics και τα επιχειρηματικά πάρκα, οι τουριστικές υποδομές (μαρίνες, γήπεδα γκολφ κλπ.) και μέχρι το 2018 το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή η μεταρρύθμιση καταπολεμά τα εμπόδια που αντιμετώπιζε επί δεκαετίες η υγιής επιχειρηματικότητα στη χώρα μας και δημιουργεί ένα εύκολο, φιλικό και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον για κάθε είδους επενδύσεις.Επιπλέον, δίνουμε ευκαιρίες και κίνητρα για αυτές τις επενδύσεις, με τον νέο αναπτυξιακό νόμο και το νέο ΕΣΠΑ. Ειδικά μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Ερευνα, Καινοτομία» προωθούμε συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση του μεταποιητικού τομέα.

Τον Σεπτέμβρη θα έχουμε έτοιμα τρία ειδικά προγράμματα για τη βιομηχανία: τη «σύγχρονη μεταποίηση» για επενδυτικά σχέδια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την «περιβαλλοντική βιομηχανία» για ενίσχυση επενδύσεων στον τομέα του περιβάλλοντος και της αξιοποίησης αποβλήτων, αλλά και το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Τοπικής Εμβέλειας για τη Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα», ώστε για πρώτη φορά μετά από χρόνια να ενισχύσουμε τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων στην ελληνική περιφέρεια.

Το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θεωρείτε ότι είναι αρκετό για την Ελλάδα της κρίσης;

Τίποτα δεν είναι αρκετό για την Ελλάδα της κρίσης. Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά της δικής μας κυβέρνησης είναι ότι δεν βαπτίζουμε την κρίση success story και επιπλέον προσπαθούμε διαρκώς για την άμβλυνση των ανισοτήτων και την προστασία των συμφερόντων του συνόλου του ελληνικού λαού. Απόδειξη αυτών είναι ότι δώσαμε μάχη για τις κύριες συντάξεις και διαφυλάξαμε μεγάλο μέρος των επικουρικών που θα είχαν σχεδόν μηδενιστεί εάν εφαρμοζόταν η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Ο φόρος εισοδήματος δεν αυξήθηκε για την πλειοψηφία των πολιτών, ενώ παρεμβαίνουμε διαρκώς με γνώμονα την προστασία των πιο αδύναμων. Ολα αυτά αρκούν; Προφανώς και όχι. Το μέλλον της χώρας μας, για να είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε όλοι μας, πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας και όχι με τη διαχείριση μιας οικονομικής κρίσης. Η ανάπτυξη ωστόσο δεν μπορεί να έρθει, όπως και δεν συνέβη, με τα συμφέροντα που μας οδήγησαν στην καταστροφή να βρίσκονται στον έλεγχο της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η ΝΔ, επειδή δεν μπορεί να έχει ουσιαστική πρόταση για ανάπτυξη, δεν μπορεί να μιλήσει για κοινωνική πολιτική. Εχει μόνο γραμμάτια και επιταγές της διαπλοκής που πρέπει να εξοφλήσει.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε για το φθινόπωρο. Πιστεύετε ότι θα αποτελέσει το βασικό κομματικό βήμα για την αλλαγή της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος;

Το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύω απλώς, είμαι σίγουρη ότι θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας φυσιογνωμίας για την επόμενη δεκαετία. Οπως γνωρίζετε, οι εξελίξεις ήταν τόσο καταιγιστικές τους τελευταίους 18 μήνες, που οι πολιτικές και ιδεολογικές συζητήσεις εντός του κόμματος δεν μπόρεσαν να έχουν τον συστηματικό και ψύχραιμο χαρακτήρα που επιθυμούσαμε.

Θεωρώ επίσης ότι σημαντικές πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία θα έχουν τη δυνατότητα να βγουν μπροστά και να εκπροσωπηθούν στα πολιτικά όργανα. Η μακροπρόθεσμη επιτυχία ενός κόμματος στηρίζεται στην πραγματική αντιστοίχιση της κοινωνίας, των συμφερόντων, των προβληματισμών και των αξιών της στα κομματικά όργανα που συγκροτούν τις βασικές ιδεολογικές και πολιτικές στρατηγικές.