Θεοδώρα Τζάκρη
    

Συνεντεύξεις

29 Σεπτέμβριος 2009

Συνέντευξη της Θ. Τζάκρη στην εφημερίδα «Επικοινωνία»

Ερώτηση: Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές τι κλίμα διακρίνετε στην κοινωνία και κατά πόσο πιστεύετε ότι αυτό θα δώσει νίκη αυτοδυναμίας στο ΠΑΣΟΚ;

Ο κόσμος είναι σήμερα απογοητευμένος.. Η οικονομική κρίση και η κρίση θεσμών και αρχών που πλήττει την κοινωνία μας, έχει δημιουργήσει στους πολίτες ένα αίσθημα ανασφάλειας.

Η επί πεντέμισι χρόνια διακυβέρνηση της χώρας από την ΝΔ βάθυνε την κρίση και ενέτεινε τα προβλήματα.

Σήμερα, η μέση οικογένεια, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, η μικρομεσαία επιχείρηση, ο αγρότης αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η ποιότητα ζωής των πολιτών έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Το αίσθημα ασφάλειας που σε μεγάλο βαθμό ένιωθαν οι συμπολίτες μας τα προηγούμενα χρόνια, έχει αντικατασταθεί σήμερα από ένα αίσθημα αβεβαιότητας.

Οι Έλληνες πολίτες αναζητούν σήμερα διέξοδο στα προβλήματά τους και έχουν πλέον πειστεί ότι η πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ και όσα προτείνει σήμερα όχι μόνο δεν αποτελούν λύση αλλά θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Γι’ αυτό στρέφονται προς έναν νέο τρόπο διακυβέρνησης και μια νέα πολιτική ηγεσία με ήθος, αξίες, όραμα και αποφασιστικότητα.

Στρέφονται προς το ΠΑΣΟΚ και πιστεύω ότι με την ψήφο τους θα δώσουν αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ, για να προχωρήσει στο πρόγραμμά του, με το οποίο θα προσπαθήσει να βγάλει η κοινωνία μας από το τέλμα και να αποκτήσει και πάλι ο πολίτης ελπίδα και σιγουριά.

Ερώτηση: Μετά από πολύχρονη θητεία ως βουλευτής Πέλλας θεωρείτε πως ο νομός μας εισέπραξε αυτά που του οφείλουν;  Ως κυβέρνηση αναφέρετε τρεις βασικές προτεραιότητες για την Πέλλα.

Σε αυτά τα πεντέμισι χρόνια που είμαι βουλευτής του Νομού Πέλλας αγωνίστηκα μαζί με τους συμπολίτες μου για να απαλειφθούν οι χρόνιες παθογένειες και ελλείψεις στον νομό μας.

Δυστυχώς όμως ο νομός Πέλλας τα τελευταία χρόνια βάδισε με βήματα προς τα πίσω.

Η ΝΔ είχε κλειστά τα μάτια και τα αυτιά στα δίκαια αιτήματα της Περιφέρειας. Άφησε τον αγροτικό κόσμο να μαραζώνει οικονομικά, με ότι αυτό συνεπάγεται για έναν αγροτικό νομό σαν  τον δικό μας.

Ο νομός Πέλλας δυστυχώς τίποτε καλό δεν θα έχει να θυμάται από τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ.

Οι αγώνες μας όμως δεν σταμάτησαν και δεν θα σταματήσουν λεπτό.

Θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ακόμη μαχητικότητα και πείσμα και είμαι σίγουρη ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θα αναδειχθεί με την ψήφο του λαού στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου έχοντας στις προτεραιότητές της την ανάπτυξη της Περιφέρειας θα θέσει τις βάσεις για να πραγματοποιηθούν τα πάγια αιτήματα των πολιτών της Πέλλας.

Βέβαια είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για τον νομό μας.

Πέραν όμως πάσης αμφισβήτησης, αυτό που προέχει είναι η αναδιάρθρωση του γεωργοκτηνοτροφικού μας τομέα, η άμεση στήριξη της γεωργίας και η σύνδεσή της με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες.

Η ολοκλήρωση και η βελτίωση του οδικού δικτύου του νομού μας,  καθώς και η επέκταση του σιδηροδρόμου, είναι επίσης μέσα στις προτεραιότητές μας και μάλιστα πρέπει να γίνει με ένα συνολικό πρόγραμμα, διότι τα μπαλώματα που γίνονται κάθε φορά έχουν σαν αποτέλεσμα ένα οδικό δίκτυο ξεπερασμένο και επικίνδυνο για τους κατοίκους του νομού μας και τροχοπέδη για την  ανάπτυξη του εμπορίου και των μεταφορών.

Η σύνδεση της γεωργίας μας με όλες τις μορφές τουρισμού, που ο νομός μας μπορεί να εξυπηρετήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως αγροτουρισμός, ιαματικός τουρισμός, αρχαιολογικός τουρισμός κλπ, μπορούν να δώσουν επίσης πνοή στην ανάπτυξη του νομού.

Το όραμά μας όμως για τον νομό Πέλλας δεν περιορίζεται σε αποσπασματικά μέτρα, είναι όραμα των ανοιχτών οριζόντων και της ανάπτυξης, για να σταματήσει ο αποκλεισμός και η απομόνωση του νομού.

Και βέβαια δέσμευση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί και η ολοκλήρωση της κοινωνικής προστασίας των κατοίκων της υπαίθρου με Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, με προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» -που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια και απαξίωσε η ΝΔ με κάθε τρόπο- κ.α.

Ερώτηση:  Η κατάκτηση της κορυφής είναι δύσκολο πράγμα. Εσείς ωστόσο την έχετε κατακτήσει αφού ο λαός σας ανέδειξε πρώτη σε ψήφους στην Πέλλα. Τι θεωρείτε ότι περιμένει ο κόσμος από εσάς για να σας αναδείξει και πάλι σε αυτή τη θέση;

Για μένα ούτως ή άλλως η εκλογή μου στη θέση της βουλευτή του νομού Πέλλας είναι θέση ευθύνης απέναντι στον κόσμο που με εμπιστεύεται και εναποθέτει επάνω μου τις ελπίδες για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο νομό.

Η τιμή δε που μου έχουν κάνει οι συμπολίτες μου να με αναδείξουν πρώτη σε ψήφους σε δυο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις μου δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη και ακόμη μεγαλύτερη μαχητικότητα και πάθος.

Η πρωτιά έχει αξία μόνο αν αποτελεί αναγνώριση της δουλειάς και της αποτελεσματικότητας.

Όσο δε για την στάση του κόσμου στις επερχόμενες εκλογές, πιστεύω ότι οι συμπολίτες μου αφού κρίνουν το έργο μου όλα αυτά τα χρόνια θα αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεχίσω να τους εκπροσωπώ στο Ελληνικό κοινοβούλιο.

Θα αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουμε μαζί το έργο που έχουμε αρχίσει.  Ένα έργο που στηρίχθηκε στη συνεργασία μας, αλλά και στην αγάπη και στα κοινά μας σχέδια για τον τόπο μας.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι σημαντικός στην πολιτική;

Ναι πιστεύω ότι ο ρόλος της γυναίκας στην πολιτική είναι εξίσου σημαντικός με τον ρόλο του άνδρα πολιτικού.

Σήμερα η γυναίκα απαλλαγμένη από τις προκαταλήψεις και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος μπορεί να ασχοληθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά με την πολιτική όπως και με πολλούς άλλους τομείς που ήταν απαγορευμένοι γι’ αυτήν στο παρελθόν.

Ερώτηση: Πώς μπορεί να συνδυαστεί ο ρόλος της συζύγου, της μάνας και της πολιτικού;

Είναι αλήθεια ότι η πολιτική απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου χρόνου μου.

Εκτός από την δουλειά που γίνεται στον νομό μας, εμείς οι βουλευτές της επαρχίας περνάμε αρκετές ημέρες της εβδομάδος στην Αθήνα, μακριά από την οικογένειά μας,  λόγω του κοινοβουλευτικού μας έργου στη Βουλή.

Επειδή όμως όσον αφορά τις σχέσεις πιστεύω ότι μεγαλύτερη αξία έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα προσπαθώ ώστε ο χρόνος που αφιερώνω στην οικογένειά μου να είναι ουσιαστικός και ποιοτικός ακόμη και όταν δεν είναι αρκετός.

Ερώτηση: Γνωρίζουμε τη Θεοδώρα Τζάκρη ως πολιτικό. Αν επιχειρούσαμε να σας γνωρίσουμε εκτός πολιτικής, μια ημέρα αργίας, τι θα διαπιστώναμε;

Από την ημέρα που ασχολούμαι ενεργά με την πολιτική, οι ημέρες αργίας είναι ελάχιστες, έως ανύπαρκτες θα μπορούσα να πω.
Παρόλα αυτά αν τύχει κάποιες φορές να ξεκλέψω λίγο χρόνο, αυτόν χωρίς δεύτερη σκέψη τον αφιερώνω στην οικογένειά μου και ιδιαίτερα την κόρη μου.

Ερώτηση: Έχουν όριο οι  πολιτικές σας φιλοδοξίες;

Οι πολιτικές μου φιλοδοξίες ξεκινούν και σταματούν στο σημείο που επιτυγχάνεται ο σκοπός για τον οποίο αγωνίζομαι, αυτό είναι το μέτρο και αυτό είναι το όριο το οποίο θέτω.

Ερώτηση: Αναφέρετε τρεις πολιτικούς που θαυμάζετε και γιατί;

Αυτό που με συνεπαίρνει στην πολιτική είναι κυρίως οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα.

Βέβαια όσοι κατά καιρούς έχουν ενστερνιστεί προοδευτικές ιδέες και έχουν αγωνιστεί να ξεπεράσουν τις εποχές τους έχοντας όραμα για κάτι καλύτερο αποτελούν για μένα πρότυπο και μου προκαλούν ιδιαίτερο θαυμασμό. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες προσωπικότητες στην ιστορία και την δική μας και την παγκόσμια. Δεν θα αναφερθώ σε τρία πρόσωπα γιατί θα αδικήσω άλλους και αυτό δεν το θέλω.

Ερώτηση: Ποιο το μήνυμα σας στους ψηφοφόρους  του Νομού λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης;

Στους συμπολίτες μου θέλω να πω ότι δεν πρέπει να απογοητεύονται. Θέλω να πιστέψουν ότι μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή.

Μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή. Μπορούμε να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε καλύτερες μέρες, καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη οικονομία, καλύτερη κοινωνία, αρκεί να το πιστέψουμε και αρκεί να αγωνιστούμε μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και μια σοβαρή κυβέρνηση.

Καλώ λοιπόν τους συμπολίτες μου με την ψήφο τους να εγκρίνουν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και να δώσουν το πράσινο φως για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος.

Τους καλώ να δώσουν ψήφο αυτοδυναμίας στο ΠΑΣΟΚ για να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας και για ένα καλύτερο νομό Πέλλας, πιο παραγωγικό, πιο δυνατό πιο ανθρώπινο.-