Θεοδώρα Τζάκρη
    

Συνεντεύξεις

26 Σεπτέμβριος 2009

Συνέντευξη της Θ. Τζάκρη στην εφημερίδα «Εδεσσαϊκή»

1. Μετά από πεντέμισι χρόνια  διακυβέρνησης της ΝΔ, τι διαφορετικό μπορούν να περιμένουν οι πολίτες και  ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Πέλλας από το ΠΑΣΟΚ;

Η ΝΔ με συνειδητές επιλογές τα πεντέμισι χρόνια που διακυβέρνησε τη χώρα έπληξε καίρια την οικονομία μας. Με τις συνεχείς φορολογικές επιδρομές και την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πλουσιότερων, έπληξε τα εισοδήματα της χαμηλής και μεσαίας τάξης προκαλώντας κρίση στην αγορά και οδηγώντας σε πτώση την οικονομική δραστηριότητα.

Η πολιτική της ΝΔ επέφερε στο νομό μας οπισθοδρόμηση αντί για ανάπτυξη, σε όλους τους τομείς.

Δυστυχώς οι κάτοικοι του νομού Πέλλας δεν θα έχουν τίποτε σημαντικό να θυμούνται από τα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ. Μόνο οι υποσχέσεις και τα επικοινωνιακά «κόλπα» της θα «στροβιλίζονται» στο μυαλό των πολιτών του νομού.

Σήμερα ισχυρίζεται ότι θα μας βγάλει από την κρίση -στην οποία η ίδια μας οδήγησε- καθηλώνοντας μισθούς και συντάξεις και αναστέλλοντας τους διορισμούς.

Το ΠΑΣΟΚ όμως έχει διαφορετική θεώρηση για τα πράγματα και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βγούμε από την κρίση.

Εμείς προτάσσουμε ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο ανάταξης, σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, αυτό της «πράσινης ανάπτυξης». Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει ποιότητα ζωής και ευαισθησία για το περιβάλλον. Σημαίνει αγροτικά προϊόντα με ασφάλεια και ποιότητα.

Για να επιτευχθεί βέβαια η στροφή προς την «πράσινη ανάπτυξη» πρώτα από  όλα θα στηρίξουμε άμεσα τα εισοδήματα και  θα αναθερμάνουμε την αγορά για να μη καταρρεύσει. Διότι με εξαθλιωμένους πολίτες και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη.

Με πολύ συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του εισοδήματος με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης για τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, με μέτρα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα αναθερμάνουμε αρχικά την οικονομία.

Και αυτό θα γίνει από τις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης με συγκεκριμένα νομοσχέδια. Με ουσιαστικές προτάσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Με συγκεκριμένες δράσεις δίκαιης αναδιανομής του πλούτου και στήριξης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Με ένα αξιόπιστο σχέδιο χρηστής διαχείρισης του δημόσιου πλούτου και λογοδοσίας προς τους πολίτες.

Το μέγεθος των προβλημάτων της χώρας επιτάσσει σήμερα μια ισχυρή και προοδευτική κυβέρνηση με απήχηση στην κοινωνία και αυτή είναι αναμφίβολα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


2. Τα προβλήματα του Νομού είναι  γνωστά. Κυρίως όμως, αυτό που  απασχολεί τους συντοπίτες μας είναι  το θέμα του οδικού δικτύου, η  υπανάπτυξη και τα υψηλά ποσοστά  ανεργίας. Πώς θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ  απέναντι στα ζητήματα αυτά;

Σήμερα πράγματι το οδικό δίκτυο, η υπανάπτυξη και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας είναι πολύ σημαντικά προβλήματα του νομού μας που ζητούν επειγόντως λύση.

Με οδικό δίκτυο σαν το σημερινό, που ενώ ακόμη δεν έχει καν τελειώσει θεωρείται ξεπερασμένο, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για σοβαρή ανάπτυξη. Είναι καιρός ο νομός να αποκτήσει ασφαλές και ολοκληρωμένο σύγχρονο οδικό δίκτυο με πρόσωπο στην ΠΑΘΕ και την Εγνατία και πρόσβαση προς το βορά. Και μάλιστα αυτό να γίνει όχι αποσπασματικά αλλά με σχεδιασμό και ολοκληρωμένες μελέτες που δεν θα μένουν στα συρτάρια για χρόνια ολόκληρα.
Και είναι καιρός πλέον να συνδεθούν τα Γιαννιτσά και η Αριδαία σιδηροδρομικά με την Θεσσαλονίκη και την Έδεσσα.

Όσον αφορά την ανεργία, η καταπολέμησή της εντάσσεται μακροπρόθεσμα στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της Περιφέρειας, στα μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από τις δημόσιες επενδύσεις και γενικά από την ενεργοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων. Άμεσα όμως θα προχωρήσουμε στην προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης -με τετραετή επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους έως τριάντα ετών οι οποίοι θα βρουν δουλειά σε επιχειρήσεις έως πενήντα ατόμων.

Με πλήρως αμειβόμενη κοινωνική εργασία, με αύξηση του επιδόματος ανεργίας, αλλά και με έλεγχο της αγοράς με την αναβάθμιση των Επιθεωρητών Εργασίας, διότι η ασυδοσία δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί.

Τα προγράμματα STAGE θα πρέπει επιτέλους να πάψουν να κρατούν τους νέους κομματικά ομήρους και να προσφέρουν πραγματική εκπαίδευση στον εργαζόμενο νέο για έξι μήνες σε μια επιχείρηση, η οποία εκπαίδευση θα πιστοποιείται με δημόσιο πιστοποιητικό το οποίο θα συνυπογράφει η επιχείρηση.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της χώρας και την απασχόληση και στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται πρωτίστως οι ανάγκες της Περιφέρειας που τα τελευταία χρόνια πράγματι δεινοπαθεί.


3. Ο αγροτικός κόσμος του Νομού μπορεί  να ελπίζει σε καλύτερες μέρες με μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Ποια περιθώρια  αφήνουν για κάτι τέτοιο τα ασφυκτικά  πλαίσια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Ο αγροτικός κόσμος του τόπου μας ζει σήμερα την χειρότερη περίοδο στην ιστορία του. Η ΝΔ έχει εγκαταλείψει τον αγρότη στην μοίρα του, έρμαιο των αλλοπρόσαλλων κυβερνητικών επιλογών.

Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη και πολλές φορές οι αγρότες μας εισπράττουν λιγότερα από αυτά που ξοδεύουν.

Η συρρίκνωση του  γεωργικού τομέα έχει συμπαρασύρει και τις άλλες οικονομικές μονάδες του νομού μας.

Η ΝΔ το μόνο που κάνει είναι με επικοινωνιακά κόλπα και μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα, να προσπαθεί να κοροϊδέψει τον αγροτικό κόσμο. Χωρίς φωνή, χωρίς θέσεις, χωρίς απόψεις όλα αυτά τα χρόνια στην ΕΕ, έρχεται σήμερα και πετάει στον αγρότη «ψίχουλα» για επιλεκτικές αποζημιώσεις, κρατώντας τον σε μια συνεχή ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Καμία διαρθρωτική αλλαγή στον γεωργικό τομέα δεν έγινε τα χρόνια αυτά, που να δώσει μια δυναμική ώθηση και να βγάλει την γεωργία και την κτηνοτροφία μας από το τέλμα στο οποίο έχει πέσει.

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει και πίστευε πάντα στους αγρότες μας. Το Κίνημα και ο πρόεδρός μας Γ. Παπανδρέου έχει προσωπικά αναλάβει ξεκάθαρες δεσμεύσεις για μία Συμφωνία Εμπιστοσύνης της Πολιτείας με τους αγρότες.

Ένα πρόγραμμα ενταγμένο στις επιλογές μας για ανάκαμψη της χώρας με τελική κατεύθυνση την αναζωογόνηση της υπαίθρου, που θα βοηθήσει τα μέγιστα και τον νομό μας.

Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη στο νομό Πέλλας πρέπει να γίνει μέσα από ένα ολοκληρωμένο και συνολικό μοντέλο ανάπτυξης που να στηρίζει τον γεωργικό τομέα που είναι η βασική οικονομική παράμετρος του νομού, αλλά να συνδυάζεται με τη στήριξη και την προώθηση και άλλων παραγωγικών μορφών που θα δημιουργήσουν δυναμική στην οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου μας. Και φυσικά να συνδεθεί με τον τουρισμό όλων των μορφών, όπως τον αγροτουρισμό, τον αρχαιολογικό, ιαματικό και θρησκευτικό τουρισμό, γιατί ο νομός Πέλλας μπορεί να προσφέρει όλες τις μορφές τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Περαιτέρω, επειδή πιστεύουμε ότι ο νομός Πέλλας έχει να πάρει ακόμη πολλά από την γεωργία, θα φροντίσουμε όχι μόνο να παραμείνει βιώσιμη η γεωργία μας, άλλα να γίνει και ανταγωνιστική. Τα προϊόντα μας, πολλά εκ των οποίων είναι αρίστης ποιότητας, θα φροντίσουμε να αποκτήσουν «ονομασία προέλευσης» ως διαβατήριο για καλύτερες αγορές.

Υπάρχουν κοινοτικά προγράμματα τα οποία η ΝΔ τα αφήνει να αραχνιάζουν χάνοντας έτσι σοβαρές κοινοτικές πιστώσεις. Αυτά τα προγράμματα θα κινήσουμε για να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατόν όφελος πριν λήξει η χρηματοδότησή τους.

Και φυσικά θα προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που θα αλλάξουν την γεωργία μας, διότι το υπάρχον καθεστώς είναι μέχρι το 2013 και οι αγρότες μας πρέπει να γνωρίζουν τι θα γίνει από κει και πέρα και πως θα συνεχίσουν να έχουν ικανά εισοδήματα από τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.
Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί ότι θα αγωνιστεί στην ΕΕ όχι μόνο να παραμείνει, αλλά και να ενισχυθεί η αγροτική οικονομία και μετά το 2013.

Η ΕΕ μπορεί να θέτει πλαίσια και προϋποθέσεις μέσα στις οποίες κινούνται τα κράτη μέλη, αλλά να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ευελιξίας και πολλά σημεία διαπραγμάτευσης και εθνικής στρατηγικής.

Όλα τα εργαλεία της ΕΕ θα χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον και τις εθνικές δυνατότητες.
Αυτό έχει κάνει και στο παρελθόν ο πρόεδρός μας Γ. Παπανδρέου έχοντας διαπραγματευτεί με μεγάλη επιτυχία πολλά θέματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ.


4. Ποιο είναι το όραμά σας και το  προσωπικό σας «στοίχημα» για την Πέλλα;

Το όραμά μου για το νομό Πέλλας είναι το όραμα των ανοιχτών οριζόντων και της ανάπτυξης.

Ο νομός Πέλλας θέλω να είναι πρότυπο ανάπτυξης, πρότυπο ομορφιάς, πρότυπο ανθρώπινης και ζεστής διαβίωσης.

Το όραμά μου είναι ο όμορφος αυτός νομός με τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης να πάρει την θέση που πραγματικά του αξίζει.

Όλα αυτά θα προσπαθήσω και θα αγωνιστώ να γίνουν πραγματικότητα μέσα από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, με την προσπάθεια και την αγάπη όλων όσων πιστεύουν σε αυτό το όραμα -και πιστέψτε με δεν είναι λίγοι στο νομό μας αυτοί που ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.


5. Πιστεύετε ότι ως κυβερνητική  βουλευτής πλέον, θα μπορέσετε να διεκδικήσετε όσα δικαιούται η περιοχή με άλλους όρους και προϋποθέσεις;

Όλα αυτά τα χρόνια σεβόμενη την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι συμπολίτες μου και την τιμή που μου έκαναν να με στείλουν δύο φορές στο ελληνικό κοινοβούλιο ως εκπρόσωπό τους αγωνίστηκα για τα δίκαια αιτήματα του νομού μας.

Με το ίδιο πάθος και την ίδια δύναμη θα αγωνιστώ και ως κυβερνητική βουλευτής -εάν έτσι αποφασίσουν οι συμπολίτες μου με την ψήφο τους και πάλι- και  είμαι σίγουρη ότι τα αποτελέσματα στην διεκδίκηση των αιτημάτων μας θα είναι θετικά, όχι μόνο γιατί δεν θα σταματήσω να διεκδικώ μέχρι τα προβλήματα να βρουν την λύση που πρέπει, αλλά και γιατί γνωρίζω ότι αυτά που είναι λογικά και αυτονόητα για το καλό της χώρας μας και του νομού μας είναι λογικά και αυτονόητα και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.-