Θεοδώρα Τζάκρη
    

Ομιλίες

06 Απρίλιος 2016

Παρουσίαση των πορισμάτων του Φόρουμ Βιομηχανίας - Ομιλία της Θ.Τζάκρη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου για την Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων του Φόρουμ Βιομηχανίας, στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στην Πλατεία Κάνιγγος. Η Υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη στην τοποθέτησή της ανέφερε τα εξής:

Κυρίες και Κύριοι Αγαπητές φίλες και φίλοι

Σας καλέσαμε εδώ με την ολοκλήρωση των εργασιών του φόρουμ Βιομηχανίας, της πιο σημαντικής πλατφόρμας διαλόγου που υφίσταται θεσμικά σήμερα για την βιομηχανία και την μεταποίηση.

Η ιδέα της συγκρότησης αυτού του θεσμικού οργάνου προέκυψε ήδη από τις πρώτες ημέρες της συστάσεως του Υπουργείου. Και ήρθε να υπηρετήσει τον εμβληματικό στόχο της ενίσχυσης του σημαντικότερου πυλώνα της οικονομίας μας που είναι η βιομηχανία και εν γένει η μεταποίηση.

Σε όλη την Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως η βιομηχανία και η μεταποίηση τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής που σημαίνει ειδικές πολιτικές που αποσκοπούν στην ανάπτυξή της. Διότι έχει πέραν πάσης αμφιβολίας αποδειχτεί πως οι οικονομίες που έχουν ιδιαίτερο βάρος στην βιομηχανία ανθίστανται σε κρίσεις, ευημερούν, δημιουργούν καλύτερες πιο σταθερές και καλύτερα αμοιβόμενες θέσεις εργασίας κι είναι πιο ανταγωνιστικές.

Στην Ελλάδα παρά τον διαδεδομένο μύθο ότι δεν παράγουμε τίποτα η βιομηχανία η μεταποίηση εν γένει αποτελεί κάτι παραπάνω από το 9% του ΑΕΠ με μέσο ευρωπαϊκό όρο περίπου το 15% , ενώ στην Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι της τάξης του 20%.

Συνεπώς η βιομηχανία και εν γένει η μεταποίηση αποτελεί μια υπαρκτή βάση για την οικονομία, που πρέπει να τύχει της προστασίας μας υπό την έννοια της δημιουργίας ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης και εξωστρέφειας και αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός μας εδώ. Ο σκοπός των εργασιών του φόρουμ μαζί με όλους τους φορείς που εμπλέκονται σε αυτό τον χώρο να βρούμε όλοι μαζί τι χρειάζεται η ελληνική βιομηχανία και μεταποίηση για να αναπτυχθεί, να καταγράψουμε θέσεις προτάσεις και εργαλεία, να έχουμε ώριμες πολιτικές προτάσεις. Και γενικά να θέσουμε τις βάσεις συντονισμένα, ώστε να έχουμε ένα βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης. Διότι η βιομηχανία κοιτάζει το σήμερα αλλά κοιτάζει και πολύ πιο μακριά από αυτό.

Επενδύσεις που γίνονται σήμερα αποδίδουν μετά από πολλά χρόνια. Αλλά και λάθη που γίνονται σήμερα δημιουργούν για πολλά χρόνια στρεβλώσεις και αδυναμίες. Δικός μας στόχος για την βιομηχανία, διότι πρέπει να τονίσουμε βιομηχανία δεν σημαίνει μόνο μέταλλο δεν σημαίνει μόνο βαριά μηχανήματα, βιομηχανία σημαντική και ακμάζουσα είναι η βιομηχανία τροφίμων, η φαρμακοβιομηχανία, βιομηχανία είναι επίσης και ο κλάδος των LOGISTICS και το ICT.

Στόχος λοιπόν της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ένα συνολικό σχέδιο όχι μόνο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων αυτών αλλά και κατάκτησης της εγχώριας αγοράς, καθώς όσο και αν φαίνεται παράδοξο η ελληνική αγορά για πλείστα ελληνικά βιομηχανία προϊόντα είναι μια παρθένα αγορά. Π.Χ. στην βιομηχανία τροφίμων και ποτών υπάρχουν προϊόντα που εισάγουμε σε ποσοστό 90% ενώ έχουμε πρώτες ύλες να τα παράξουμε εδώ, από τα αλκοολούχα ως τα αφεψήματα, από κατηγορίες κρεάτων μέχρι και τα έτοιμα ενδύματα, η Ελλάδα μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για να κερδίσει μεγάλα μερίδια από την εσωτερική αγορά της. Και να διεκδικήσει αγορές των Βαλκανίων και του κόσμου. Όλα αυτά βέβαια χρειάζονται την αρωγή της πολιτείας χρειάζονται την συνεργασία όλων των φορέων, χρειάζονται θεσμικούς πυλώνες, έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία, γενικά χρειάζονται συνεργασία θεσμών πολιτείας φορέων, επιχειρηματιών, κοινωνίας.

Η ανάπτυξη κυρίες και κύριοι δεν είναι ούτε δύσκολο, ούτε εύκολο έργο. Αν εγκαταλειφθούμε στην φορά των πραγμάτων προφανώς οι δυσκολίες θα είναι τεράστιες και η χώρα θα μένει όλο και πιο πίσω. Αν όμως αποκτήσουμε μια κουλτούρα θεσμικής συνεργασίας και συνεννόησης. Κι αν θέλετε ακόμη περισσότερο μια κουλτούρα συνέχειας του κράτους, την οποία οι ίδιες επιχειρήσεις πρέπει να επιζητούν και μπορούν να επιβάλλουν. Τότε σταδιακά η χώρα θα καταστεί μια σοβαρή παραγωγική μηχανή με συνέχεια και δυνατότητες. Έδωσα το περίγραμμα. Και νομίζω πως είναι σαφείς και οι προθέσεις μας. Και οι στόχοι που έχουμε θέσει. Και να προσθέσω εδώ ότι πραγματικά ευελπιστώ αυτό το θεσμικό εργαλείο που φτιάξαμε εδώ για πρώτη φορά να παραμείνει ως μια μόνιμη δομή. Και το βάρος πέφτει και σε όλους τους φορείς που βρίσκονται σήμερα εδώ και στην ίδια την πολιτεία. Αν μη τι άλλο αποδείχτηκε ότι όχι μόνο μπορούμε να συνεργαστούμε άλλα κι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε την δυνατότητα να φέρουμε στο τραπέζι κρίσιμες προτάσεις, χωρίς να επιβάλουμε τίποτα ο ένας στον άλλο και σε κλίμα απόλυτης συνεργασίας και συνεννόησης.

Θέλω τέλος να σημειώσω ότι η δέσμη των προτάσεων που προέκυψε είναι ένας οδηγός για την βιομηχανική ανάπτυξη που προφανώς εκκρεμεί η έγκρισή του από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της κυβέρνησης.

Εγώ τώρα δίνω τον λόγο στους παραγωγικούς φορείς. Σε όλους τους φορείς οι οποίοι συνεισέφεραν ουσιαστικά με προτάσεις και τους οποίους αφορά η ίδια η βιομηχανική πολιτική.

Κλείνοντας αναφέρω ότι συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό φορείς οι οποίοι συνεισέφεραν ουσιαστικά με προτάσεις και τους οποίους και ευχαριστώ θερμά για την συνεισφορά τους.