Θεοδώρα Τζάκρη
    

Δελτία Τύπου

07 Σεπτέμβριος 2017

Θεοδώρα Τζάκρη: Ανακοινώθηκε το πόρισμα της Επιτροπής για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις σε ροδάκινα και νεκταρίνια – Αποζημιώνονται οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ

Η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη συμμετείχε σήμερα 7 Σεπτεμβρίου 2017 σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου και εκπροσώπους των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Πυρηνόκαρπων και Ακτινιδίων.

Στη συνάντηση ο Υπουργός σημειώνοντας στις δυσκολίες που αντιμετώπισε φέτος η εμπορία των ροδάκινων- νεκταρινιών ανακοίνωσε τα εξής:

Σχετικά με το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που συνέστησε πρόσφατα ο ίδιος για την διερεύνηση των φετινών ζημιών σε ροδάκινα και νεκταρίνια από τις βροχοπτώσεις, ανακοίνωσε ότι η Επιστημονική Επιτροπή αποφάνθηκε ότι οι ζημιές που υπέστησαν τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια με την υποβάθμιση της ποιότητας, σκασίματα στους καρπούς, αποκολλήσεις φλοιού και προσυλλεκτική καρπόπτωση, οφείλονται στις έντονες και συνεχόμενες βροχοπτώσεις του Ιουλίου, όπως είχε πρόσφατα επιβεβαιώσει και η κ. Τζάκρη. Τα συμπτώματα αυτά παρατηρήθηκαν κυρίως στις ποικιλίες ροδάκινου “Sweet Scarlet”, “Luciana”, “Sun Cloud”, Red Haven”, “Royal Lee”, Royal Summer”, “Sun Crest” και στις ποικιλίες νεκταρινιών “Big Top”, “Alitop”, “Firetop”, “Black Ruby”, “Magique”, “Amiga”, καθώς και στις ποικιλίες βιομηχανικού ροδάκινου “Catherina”, “Loadel”, “Fortuna”, “A37”. Ανοίγει έτσι ο δρόμος έναρξης της διαδικασίας χορήγησης από τον ΕΛΓΑ των σχετικών αποζημιώσεων στους παραγωγούς.

Όσον αφορά στη διαχείριση των επιπλέον 11.000 τόνων που κατανεμήθηκαν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του ρωσικού εμπάργκο, δίνεται η δυνατότητα στο σύνολό της η αποσυρόμενη ποσότητα να οδηγηθεί στη χυμοποίηση. Αυτή η δυνατότητα θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του προϊόντος και στην αποσυμφόρηση των ποσοτήτων που βρίσκονται στα ψυγεία.